Skip to content

Ce este angina pectorală

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie ischemică şi reprezintă durerea toracică ce apare când o parte din muşchiul inimii nu primeşte suficient oxigen.

De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă când există îngustări ale vaselor care hrănesc inima şi care se numesc artere coronare. Cauza cea mai frecventă a acestor îngustări este ateroscleroza – formarea în interiorul vaselor a unor depuneri de lipide (grăsimi) care se organizează în „plăci de aterom”. În timp, acestea cresc în dimensiuni şi ajung să realizeze îngustări (stenoze) ale vaselor prin care sângele ajunge la muşchiul inimii.

Angina pectorală este resimţită de obicei ca o senzaţie de presiune, greutate, apăsare, strângere, constricţie la nivelul sternului, în profunzime.

De multe ori angina pectorală nu este descrisă ca durere ci ca o senzaţie neplăcută de jenă, de disconfort toracic sau ca o arsură la nivelul sternului.

Unde vă doare?

Durerea din angina pectorală este o durere difuză, nu are o localizare precisă, pentru că locul de unde porneşte este situat în profunzimea cutiei toracice. Senzaţia este resimţită pe o arie mare, la nivelul sternului şi de o parte şi de alta a acestuia.

Unii pacienţi prezintă durere doar în partea stângă a toracelui şi mult mai puţini pot avea durere doar în partea dreaptă a toracelui.

Durerea poate merge şi în alte zone (numite zone de iradiere): spre zona gâtului, în umeri, în braţe (în ambele braţe sau doar în braţul stâng, uneori până la nivelul ultimelor două degete de la mâna stângă), în încheietura pumnului stâng sau de ambele părţi, în spate sau chiar la nivelul dinţilor şi al maxilarului inferior.

În puţine cazuri, durerea din angina pectorală poate să apară doar în locurile unde de obicei iradiază – adică în umeri, braţe, antebraţe, la nivelul gâtului, în maxilarul inferior sau la nivelul dinţilor, fără durere toracică.

Când apare durerea?

Tipic, durerea din angina pectorală apare în timpul efortului fizic şi obligă la întreruperea efortului.

Iniţial, apare la eforturi mai mari: mersul mai rapid, în pantă, căratul de greutăţi, urcarea câtorva etaje. În timp, durerea poate să apară la eforturi din ce în ce mai mici: urcarea câtorva trepte, mersul obişnuit, efortul de îmbrăcare.

Acest lucru trădează progresia bolii vaselor coronare şi vă „obligă” să vă prezentaţi la medic!

Există şi alte situaţii care sunt interpretate de către inimă ca eforturi. De exemplu: situaţiile conflictuale, stresante (emoţii, coşmar, frică), expunerea la frig, mesele copioase.

Apariţia la efort este una dintre trăsăturile cele mai sugestive pentru angina pectorală.

Cât ţine durerea?

Un episod obişnuit de angină pectorală durează de la 2 la 10 minute.

Durerile foarte scurte de câteva secunde, lancinante, ascuţite – nu sunt de obicei angină pectorală ci dureri de origine musculară, dureri cu caracter „funcţional” – care apar fără o boală organică.

În cazul unei dureri toracice care durează peste 30 de minute, uneori ore în şir, neîntrerupte de perioade de acalmie, trebuie să vă adresaţi de urgenţă unui medic!

Chiar dacă aceste dureri ţin frecvent de boli musculare sau anxietate, există posibilitatea ca ele să apară în cadrul unor afecţiuni cardiovasculare care necesită îngrijire medicală de urgenţă: infarct miocardic acut, disecţie de aortă, embolie pulmonară.

În aceste cazuri timpul devine foarte preţios şi nu trebuie pierdut!

Ce faceţi să treacă durerea?

De obicei, durerea toracică din angina pectorală obişnuită dispare la încetarea efortului fizic. Repausul – în picioare sau şezând – calmează durerea şi o face să dispară în 1 minut până la 5 minute.

Administrarea de nitroglicerină tablete sau spray sublingual calmează de asemenea durerea din angina pectorală în 1 – 5 minute.

Răspunsul la nitroglicerină nu este specific anginei pectorale. Durerea din unele afecţiuni esofagiene trece de asemenea la nitroglicerină sublingual.

Cu ce se asociază durerea?

Uneori, durerea din angina pectorală se asociază cu transpiraţii abundente, senzaţie de lipsă de aer, palpitaţii. Durerea din infarctul miocardic acut se poate însoţi şi de greaţă, vărsături, ameţeli, sincopă.

Caracterele durerii sunt judecate întotdeauna în context, de către medicul care vă examinează. Cu cât sunt prezenţi mai mulţi factori de risc pentru boala cardiovasculară şi cu cât sunt întrunite mai multe dintre caracteristicile tipice ale anginei pectorale, cu atât mai probabil este ca durerea toracică pe care o simţiţi să fie una de natură ischemică.

Nu sunt de obicei dureri anginoase:
•durerile localizate într-o zonă superficială şi care se accentuează sau reapar la palparea toracelui;
•durerea pe o zonă mică – sub 3 cm;
înţepăturile scurte de câteva secunde;
durerile cu caracter de junghi care se modifică cu respiraţia şi care se accentuează la mobilizarea toracelui, a gâtului sau a braţelor.

În cazul în care sunteţi la prima durere toracică din viaţă – consultaţi un medic pentru stabilirea unui diagnostic.

Dacă această durere toracică este localizată în spatele sternului, a apărut în repaus, are caracterele anginei pectorale descrise mai sus, durează de peste 20 de minute şi se însoţeşte de transpiraţii abundente, lipsă de aer, greaţă – trebuie să vă prezentaţi urgent la spital. Acestea pot fi semnele unui infarct miocardic acut! Infarctul miocardic acut poate fi prima durere toracică din viaţă!

Dacă sunteţi deja diagnosticat cu angină pectorală, trebuie să vă prezentaţi la medic de urgenţă în cazul în care aveţi unul din următoarele semne:
•apariţia anginei la eforturi din ce în ce mai mici;
•apariţia anginei în repaus;
•durere anginoasă care vă trezeşte din somn;
•durere peste 30 de minute care nu dispare în repaus sau la nitroglicerină sublingual;
•durere care se răspândeşte pe o arie mai mare decât sunteţi obişnuit – spre spate, în zona gâtului, a umerilor, a ambelor braţe;

durere de intensitate mult mai mare decât de obicei însoţită de:
– transpiraţii abundente;
– lipsă de aer;
– greaţă sau vărsături;
– ameţeli, leşin, sincopă.

INFARCTUL MIOCARDIC ACUT – este cea mai gravă formă de angină pectorală. Diferă de durerea tipică de angină doar prin intensitate – care este de obicei mult mai mare – şi prin durată – peste 30 de minute. Nu cedează la nitroglicerină sublingual. Poate, de asemenea, să iradieze pe o zonă mai mare şi se însoţeşte frecvent de transpiraţii abundente, greaţă, stare de oboseală marcată, lipsă de aer.

În infarctul miocardic acut cea mai mare parte din muşchiul afectat moare în primele 6 ore de la debut. Prezentaţi-vă cât mai rapid la spital deoarece beneficiile tratamentului de urgenţă sunt cu atât mai mari cu cât este realizat mai devreme!