Skip to content

Întrebări frecvente

Faptul că am angină înseamnă că am infarct miocardic?

Un episod de angină nu înseamnă neapărat un infarct miocardic, dar înseamnă că există riscul să faceţi un infarct miocardic!

Un episod de angină exprimă o nevoie mai mare de oxigen a unei părţi din muşchiul inimii.

Acest necesar mai mare de oxigen este temporar, adică de scurtă durată (de exemplu, în timpul unui efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen).

Infarctul miocardic se produce de obicei când fluxul de sânge spre o parte a muşchiului inimii este întrerupt brusc şi definitiv, de cele mai multe ori prin apariţia unui cheag de sânge care se formează la nivelul unei depuneri de grăsimi din interiorul vasului. Dacă acest cheag de sânge nu se dizolvă (prin tratament de urgenţă sau, mai rar, de la sine) acea parte a muşchiului inimii irigată de vasul blocat moare.

Deci putem spune că apariţia anginei pectorale este un semnal de alarmă!

Sunt toate formele de angină pectorală la fel?

Nu. Există două tipuri principale de angină pectorală: stabilă şi instabilă (denumită în trecut preinfarct – termen care astăzi nu mai este folosit).

Angina stabilă desemnează o situaţie care nu se modifică o lungă perioadă de timp. Există episoade de angină la efort, cu ca – ractere care se menţin constante – apar la acelaşi nivel de efort fizic, cedează în repaus sau la nitroglicerină sublingual, au o anumită frecvenţă în timp – care depinde de eforturile depuse de pacient.

La un pacient cu angină stabilă pot exista grade variate ale efortului fizic la care apare dure rea – atât în timpul unei zile, cât şi de la o zi la alta!

De exemplu, angina poate să apară la un efort mai mic dimineaţa decât cele care produc criza în timpul zilei. De la o zi la alta, de asemenea, pot exista variaţii. De exemplu, când vremea este rece, angina poate să apară la un efort mai mic decât de obicei. Acest lucru se poate întâmpla şi după mese copioase sau în condiţii de stres.

Angina instabilă este un tip de angină cu o gravitate mai mare şi pentru care trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic.

Se poate manifesta în mai multe feluri, dintre care cele mai frecvente sunt:
•creşterea frecvenţei şi intensităţii crizelor de angină, la un pacient care în trecut prezenta o angină stabilă (angina începe să apară mai frecvent decât înainte, la eforturi mai mici, crizele pot fi de intensitate mai mare);
•apariţia anginei în repaus (fără factori precipitanţi, cum sunt efortul fizic, stresul, mesele copioase);
•crize de angină în repaus cu durata peste 20 de minute, care nu mai cedează după nitroglicerină sublingual;
•angina care apare în timpul nopţii (trezind pacientul din somn).

În toate aceste cazuri există un risc mare de a face un infarct miocardic acut, tulburări grave ale ritmului cardiac sau chiar moarte subită!

Toate aceste situaţii trebuie anunţate urgent medicului pentru că necesită internare în spital şi tratament adecvat!

Ce trebuie să facem când suntem diagnosticaţi cu angină pectorală?

În afara tratamentului cu medicamentele pe care medicul vi le va prescrie, trebuie să înlăturaţi toţi factorii de risc ce pot fi modi – ficaţi. Renunţarea la fumat, dieta fără grăsimi, scăderea în greutate – sunt o parte foarte importantă a tratamentului şi depind doar de dumneavoastră.

Veţi fi sfătuiţi să aveţi întotdeauna la îndemână un flacon cu nitroglicerină tablete sau un spray cu nitroglicerină pentru a putea acţiona rapid în caz de apariţie a anginei. Nu ezitaţi să le folosiţi. Nu produc dependenţă şi au un efect rapid.

Tableta de nitroglicerină se plasează sub limbă şi, pentru a acţiona rapid, nu trebuie înghiţită. Efectul începe să apară în două minute. Dacă durerea nu cedează în decurs de 5 minute, puteţi să mai luaţi o tabletă.

Dacă episodul de angină nu se linişteşte după 3 tablete de nitroglicerină sublingual luate la interval de 5 minute, chemaţi urgent salvarea şi mergeţi la spital.