Skip to content

Diagnostic

Diagnosticul de arterită este sugerat
de simptomele descrise!

În caz de apariţie a simptomelor
ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI!

Simpla palpare a pulsului arterial de către medic
poate pune diagnosticul!
Diminuarea sau dispariţia pulsului arterial
poate fi singurul semn la bolnavii
cu claudicaţie intermitentă!

Testele noninvazive pot să confirme diagnosticul şi să aprecieze extensia bolii.

Măsurarea tensiunii arteriale la nivelul membrelor inferioare şi superioare cu calcularea indicelui gleznă-braţ (raportul dintre tensiunea sistolică de la nivelul membrelor inferioare şi superioare) poate fi utilă pentru diagnostic şi poate fi efectuată rapid în orice cabinet medical.

Ecografia Doppler vasculară poate fi folosită pentru vizualizarea anatomiei arterelor şi localizarea îngustărilor sau ocluziilor arteriale. Are avantajul de a fi o metodă neinvazivă, nedureroasă, neiradiantă şi uşor repetabilă.

La pacienţii cu simptome la efort la care se apreciază că este necesară o intervenţie de revascularizare (vezi mai jos) şi la pacienţii cu dureri de repaus, pentru evaluarea severităţii şi localiză rii îngustărilor arteriale, este necesară arteriografia.

 

Arteriografia este o procedură invazivă (se „înţeapă” vasul), nechirurgicală, care se efectuează cu anestezie locală, cu injectare de substanţă de contrast iodată pentru vizualizarea arterelor. Poate avea riscuri de complicaţii locale, la locul de puncţie (hematom, mobilizare de material ateromatos), renale (insuficienţă renală acută din cauza substanţei de contrast) sau reacţii alergice la substanţa de contrast, complicaţii care apar la un număr mic de pacienţi. Din aceste cauze, pacientul necesită urmărire atentă şi manevra se efectuează în condiţii de spitalizare.