Skip to content

Ce este cancerul de prostată

Ce este prostata şi unde este localizată?

Prostata este o mică glandă a aparatului genital masculin, localizată în faţa rectului, având forma unei piramide inversate cu baza alipită de vezica urinară şi este traversată de uretra prostatică şi de canalele ejaculatoare.

Prostata începe să se dezvolte la pubertate şi continuă să crească toată viaţa.

Uretra este canalul prin care se evacuează urina din vezica urinară iar sfincterul situat imediat sub prostată, circumscriind uretra, opreşte curgerea urinii.

La nivel prostatic se produce lichidul prostatic. Lichidul seminal produs de veziculele seminale plus lichidul prostatic şi spermatozoizii formaţi la nivelul testiculelor alcătuiesc sperma – fluid care va fi eliminat către exterior sub forma ejaculatului, îndeplinind astfel funcţia reproductivă masculină.

Cea mai frecventă afecţiune prostatică întâlnită în populaţia masculină este adenomul de prostată. Pentru detalii referitoare la aceasţa boală, citiţi Ghidul Pacientului – Adenomul de prostată (www.ghidulpacientului.ro)

În paginile acestui ghid veţi găsi informaţii utile referioare la una dintre cele mai importante şi frecvente afecţiuni care se pot dezvolta la bărbaţi – cancerul prostatic.

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este o afecţiune malignă în care celulele prostatice se modifică, se înmulţesc necontrolat şi vor creşte foarte repede dând naştere unei mase tumorale la nivelul prostatei.

El este rezultatul unei complexe şi neclare interacţiuni între vârstă, factori genetici, hormonali, factori de creştere şi factori de mediu.

Celulele canceroase se pot dezvolta atât la nivel prostatic, distrugând ţesutul normal învecinat, fie pot migra la distanţă prin vase sanguine sau limfatice, producând metastazarea bolii (sau însămânţarea bolii în alte organe sau ţesuturi).

Cât de frecvent este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată reprezintă prima boală neoplazică din punct de vedere al frecvenţei cu care este întâlnită în urologie.

Cancerul de prostată este a doua cauză de moarte legată de cancer după cancerul pulmonar la barbaţi.

În SUA cancerul de prostată se întâlneşte la 95 din 100.000 locuitori, în Europa la 40 din 100.000 locuitori iar în ţările asiatice la 4 din 100.000 locuitori.