Skip to content

Ce sunt colesterolul şi trigliceridele

MOTTO: „Orice virtute se bazează pe măsură” Seneca

DISLIPIDEMIA reprezintă creşterea lipidelor (grăsimilor) în sânge. Dintre lipidele prezente în organism reţinem substanţe precum: colesterolul, fosfolipidele, trigliceridele.

Ce este colesterolul şi cum poate fi el nociv?

Este o substanţă necesară bunei funcţionări a organismului. Este utilă în formarea membranelor celulare, a unor hormoni, a vitaminei D, etc.

Colesterolul are două surse:

  • O parte se formează la nivelul ficatului din grasimile din alimentaţ ie (cea mai mare parte a colesterolului);
  • O parte provine direct din alimentele care conţin colesterol.
Colesterolul
Atenţie! Procesul aterosclerotic începe devreme (uneori chiar în copilărie) şi avansează „tăcut”, fără simptome, uneori mulţi ani, până la apariţia îngustărilor arteriale semnificative.

Deci, este normal să aveţi colesterol, însă într-o anumită limită. Peste această limită colesterolul devine nociv.

Creşterea cantităţii de colesterol în sânge, peste valorile considerate normale, poartă denumirea de hipercolesterolemie.

O cantitate mare de colesterol în sânge duce la ateroscleroză, caracterizată prin depunerea de grăsimi şi colesterol în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora. Consecinţa poate fi apariţia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.

Ce sunt LDL-colesterolul (LDL) şi HDL-colesterolul (HDL)?

Colesterolul (substanţă „grasă”) pentru a putea fi transportat în sânge, este legat în ficat de nişte proteine transportoare. Combinaţia care se formează poartă denumirea de lipoproteine.

COLESTEROL + PROTEINE = LIPOPROTEINE

Există mai multe tipuri de lipoproteine. Cu importanţă practică sunt două dintre ele:

  • LDL, numit şi colesterolul „rău”, transportă cea mai mare parte a colesterolului în sânge şi reprezintă sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la îngustarea vasului de sânge. Cu cât este mai mare LDL cu atât mai mare este riscul de boală cardiacă!
  • HDL, numit şi colesterolul „bun”, transportă colesterolul din diverse părţi ale organismului înapoi la ficat, ceea ce duce la înlăturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sânge. Cu cât este mai mic HDL cu atât este mai mare riscul de boală cardiacă!

Ce sunt trigliceridele (TG)?

TriglicerideleTrigliceridele sunt grăsimi ce provin din alimentaţie sau sunt produse în organism.

De asemenea există categorii de persoane la care nivelul de TG este de obicei crescut: cei cu diabet zaharat, persoanele obeze.

Dacă există un nivel crescut al TG atunci cu mare probabilitate există asociate o creştere a LDL şi o scădere a HDL.

Save