Skip to content

Ce trebuie să facem dacă avem colesterolul mare

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă modificaţi stilul de viaţă.

Ce înseamnă modificarea stilului de viaţă?

Înseamnă sa luaţi o serie de măsuri care s-au dovedit de-a lungul timpului că ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Fumaţi?

Lăsaţi-vă de fumat!
Fumatul scade HDL colesterolul, adică colesterolul bun.

Fumatul creşte tendinţa sângelui de a se coagula şi de a se forma trombi (cheaguri) pe plăcile de aterom (de grasime) din vase, iar rezultatul este înfundarea completă a vasului şi infarct acut de miocard sau accident vascular cerebral.

Mâncaţi alimente bogate în grăsimi?

Uitaţi-vă pe etichetă când cumpăraţi! Alegeţi produse cu un conţinut scăzut de colesterol, grăsimi saturate sau TFA!

Trebuie să înlocuiţi grăsimile rele cu grăsimi bune şi să consumaţ i cât mai multe fructe şi legume!

Grăsimile RELE din alimentaţie, care cresc colesterolul din sânge, sunt:

1. Grăsimile saturate de origine animală

  • carne grasă de porc, miel, vită ; pieliţa de la pui; untura de porc/pasare;
  • unt, lapte sau preparate din lapte integral;
  • ulei de cocos; cacao.

2. Grăsimile nocive de origine vegetală

Sunt acele grăsimi care provin din uleiuri vegetale (adica din grăsimi bune) în urma prelucrării chimice;

Exemple de alimente bogate în astfel de grasimi: margarină; biscuiţi; cartofi prăjiţi; mâncare de fast-food; chipsuri; prăjiturele; pâine albă;

În prezent se fac eforturi ca şi aceste grăsimi să fie trecute pe eticheta alimentelor (sub denumirea de TFA)

Se recomandă folosirea de margarină lichidă.

3. Colesterolul din alimente:

  • Organe (ficat, rinichi, creier);
  • Gălbenuşul

Grăsimile BUNE din alimentaţie ajută la scăderea colesterolului când le folosiţi cu moderaţie în locul grăsimilor rele. Grăsimile bune din alimentaţie sunt reprezentate de grăsimile mono- şi polinesaturate. Aici intră: uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado, uleiul de măsline, peştele.

Peştele reprezintă o sursă de grăsimi polinesaturate, unele numite acizi graşi omega trei. Există studii care au arătat că 1g/zi de acizi graşi omega 3 a scăzut riscul de deces de cauză cardiovasculară la pacienţii cu infarcte miocardice în antecedente. Cel mai bogat în astfel de acizi graşi omega 3 este somonul.

De cel puţin două ori pe săptămână mâncaţi peşte!

Este important!

Sunteţi o persoană sedentară?

Atunci aveţi risc mai mare de boală cardiovasculară!

S-a dovedit că exerciţiul fizic efectuat regulat creşte HDL colesterolul la unele persoane (adică colesterolul bun), ajută în controlul greutăţii, al valorilor glicemiei şi tensiunii arteriale.

Ce trebuie să faceţi ?

  • Să faceţi aproape în fiecare zi 30-60 de minute de activitate fizică (minim 5 zile/săptămână).
  • În timpul exerciţiilor purtaţi încălţăminte şi îmbrăcăminte lejere; începeţi exerciţiul fizic progresiv.
  • Încercaţi să faceţi exerciţiul fizic cam pe la aceeaşi oră (de exemplu 12-12.30) ca să vă intre în obişnuinţă, ca un program;
  • Beţi un pahar de apă înainte, unul în timpul efortului şi unul după (dacă nu aveţi restricţii la cantitatea de lichide pe care trebuie să o beţi zilnic);
  • Cereţi familiei să vă însoţească (veţi petrece momente plăcute împreună, vor face şi ei un efort bun pentru sănătatea lor).
  • NU faceţi exerciţii fizice după masă sau când afară este foarte cald/frig/umezeală.
  • NU faceţi exerciţii în ziua în care nu vă simţiţi bine.
  • NU faceţi activităţi care stiţi că vă produc dureri în piept, respiraţie dificilă sau ameţeli.

Alcoolul şi colesterolul!

Există unele studii care arată că doze mici de băuturi alcoolice (1-2 pahare mici la bărbaţi şi 1 pahar la femei) şi în special vinul roşu, ar creşte HDL colesterolul (colesterolul bun).

Atenţie! Există persoane cu boli de inimă la care medicul interzice cu desăvârşire consumul de alcool, şi această indicaţie trebuie respectată strict.

Pe de altă parte consumul crescut de alcool are multiple riscuri: alcoolism, accidente vasculare cerebrale, boli hepatice grave, cancer, suicid.

Nu consumul de alcool este soluţia pentru creşterea HDL (a colesterolului bun)!

Cafeaua şi colesterolul!

Nu există evidenţe că în cantitate moderată, cafeaua ar avea efecte negative asupra colesterolului şi bolilor cardiovasculare.

Există unele date care spun despre cafeaua decofeinizată că ar creşte colesterolul rău (LDL colesterolul) probabil datorită tipului diferit de cafea care se foloseşte pentru cafeaua decofeinizată, cafea cu aromă mai puternică.

Dacă sunteţi consumator de cafea, folosiţi cafeaua naturală (nu mai mult de 1-2 cafele/zi).

Şi pentru că „bolnavul este mai recunoscător doctoriei care-l vindecă decât sfatului care-l fereşte de boală.” (Vicente Espinel)