Skip to content

Tratamentul medicamentos al dislipidemiei

Când începeţi să luaţi medicamente pentru scăderea colesterolului?

Tratamentul medicamentos va fi întotdeauna început la indicaţia medicului. Acesta va stabili când este momentul să începeţi să luaţi medicamente şi ce tip de medicamente trebuie să luaţi.

Pentru că fiecare pacient are anumite particularităţi, are un anumit risc (dat de bolile asociate, de factorii de risc cardiovasculari suplimentari) şi tratamentul va fi individiualizat.

Reţineţi că nu sunteţi identic cu vecinul sau colegul de salon şi deci nici tratamentul dumneavoastră nu va fi neapărat identic cu al acestuia!

În funcţie de categoria de risc în care vă încadraţi (mai sus detaliată) şi de nivelul LDL colesterolului va trebui să urmaţi diverşi paşi de tratament.

Dupa cum am precizat deja, ţinta principală a tratamentelor de scădere a colesterolului este LDL colesterol (colesterolul rău).

Regula este: LDL colesterol cu cât mai mic cu atât mai bine!!!

Ce medicamente sunt folosite în controlul valorilor colesterolului?

Există mai multe clase de medicamente, dar cele mai folosite sunt:

STATINELE

Sunt medicamente care au dovezi clare că pe de o parte ajuta în scăderea LDL (colesterolul rău) din sănge, iar pe de altă parte au multe alte roluri benefice pentru prevenţia bolilor cardiovasculare (de exemplu s-a dovedit că stabilizează plăcile de aterom şi astfel împiedică înfundarea completă a vaselor de sânge).

Exemple de statine: Simvastatin, Atrovastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin.

În farmacii există numeroase produse de acest gen. Tipul şi doza de medicament vor fi stabilite de către medic în funcţie de valorile de colesterol ale fiecărei persoane, şi vor fi modificate periodic în functie de reevaluările care se recomandă să fie făcute la 3 luni.

De reţinut că aceste medicamente se administrează de preferat seara şi că odată cu oprirea tratamentului nivelele de colesterol vor creşte.

FIBRAŢII

Reprezentantul cel mai utilizat: Fenofibratul.

Aceste medicamente se administrează în general dacă sub tratament cu statină valorile TG rămân crescute şi ale HDL se menţin scăzute. Aceste medicamente se folosesc alături de statine şi NU în locul lor (în majoriatea cazurilor).

INHIBITORII DE ABSORBŢIE DE COLESTEROL

Cu reprezentantul Ezetimibe, se folosesc de asemenea în asociere cu statina în caz de valori sever crescute ale colesterolului. Ca orice medicament şi cele aminitite mai sus se pot însoţi de reacţii adverse, dar de obicei acestea nu sunt severe şi apar rar. Exemple de reacţii adverse: diaree, constipaţie, greaţă, cefalee, ameţeli, dureri musculare. Anunţaţi medicul în cazul în care aceste reacţii devin severe.

În loc de concluzie!

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase şi momentul optim de a începe este chiar astăzi.