Skip to content

Dar dacă…

  • „Fumez foarte puţin.” Studii epidemiologice au demonstrat legătura direct proporţională între numărul de ţigări fumate pe zi şi incidenţa bolilor cardiovasculare. Chiar şi 2-3 ţigări pe zi sunt periculoase, riscul continuând să existe. Amintiţi-vă că un fumător din doi este afectat de boli cauzate de fumat.
  • „Fumez ţigări light sau ultralight (uşoare).” În ultimii ani companiile de tigari au început să producă ţigarete cu conţinut scăzut de nicotină. Însă studiile efectuate nu au demonstrat scăderea riscului cardiovascular la cei care optează pentru acest tip de tutun. Ţigările cu filtru neperforat produc o cantitate mai mică de gudron şi nicotină comparativ cu cele fără filtru, în schimb eliberează monoxid de carbon în aceeaşi cantitate. Ţigările cu filtru perforat produc o cantitate nesemnificativ mai mică de monoxid de carbon deoarece fumătorul astupă – cu degetele sau cu salivă – orificiile din filtru.
  • „Fumez trabuc sau pipă.” S-a presupus că trabucul are un risc coronarian mai redus, deoarece fumul de trabuc nu se inhalează. Totuşi persistă riscul producerii bolilor cardiovasculare, mai ales la cei care înlocuiesc ţigara cu pipa sau trabucul, deoarece aceştia fumează trabucul ori pipa ca pe o ţigară – adică inhalează fumul mult mai bogat în substanţe nocive.
  • „Sunt nefumător, dar cei din jurul meu fumează.” În acest caz, sunteţi un fumător pasiv, fiind expus fumu lui produs prin arderea unei ţigări. Fumul de la celălalt capăt al ţigării conţine o cantitate mare de substanţe toxice prezente şi în fumul inhalat de un fumător. Aceşti compuşi nocivi produc aceleaşi efecte asupra organismului unui nefumător ca şi în cazul unui fumător. Prin urmare, fumatul pasiv „conferă” un risc crescut de boli cardivasculare.