Skip to content

De ce să renunţi

„Cei din jurul meu îmi spun cât de tare îi deranjează
că fumez, dar pe mine lucrul acesta ma omoară.”
Wendy Liebman

Sănătatea ta

Indiferent de varstă sau de cât timp fumaţi, renunţarea la acest obicei vă va ajuta să trăiţi mai mult şi mai bine. Stoparea fumatului înlătură efectele nocive ale acestuia asupra organismului şi prin urmare scad „şansele” de a fi încadrat în statisticile bolilor şi deceselor cauzate de tutun.

Beneficiile renunţării:

  • după 20 de minute: tensiunea arterială revine la normal;
  • după 8 ore: se normalizează nivelul monoxidului de carbon din sânge;
  • după 24 de ore: scade riscul de producere a infarctului miocardic;
  • după 2-3 săptămâni: se ameliorează circulaţia sângelui şi funcţia plămânilor. Respiraţia devine mai uşoară.
  • după un an: riscul cardiopatiei ischemice scade la jumătate faţă de un fumător, iar riscul unui accident vascular cerebral devine egal cu al unui nefumător;
  • după 10 ani: riscul cancerului pulmonar este la jumătate comparativ cu un fumător;
  • după 15 ani: riscul cardiopatiei ischemice devine egal cu cel al unui nefumător;
  • efecte imediate şi vizibile: îmbunătăţirea gustului şi a mirosului, dispariţia mirosului neplăcut al respiraţiei („halena”), hainelor şi părului, ameliorarea aspectului tenului.

Costurile materiale

Fumatul costă. Calculaţi câţi bani cheltuiţi pe ţigări în fiecare zi timp de un an. Suma poate să vă surprindă. Acum întrebaţi-vă cum aţi vrea să cheltuiţi aceşti bani.

Motive sociale

Fumatul este considerat un viciu – o pornire nestăpânită şi statornică spre rău (conform DEX). Mulţi angajatori au interzis fumatul la locul de muncă şi preferă să angajeze nefu mă tori, unul din motive fiind faptul că un fumător creşte cheltuielile angajatorului prin absenţe mai frecvente cauzate de îmbol năviri mai dese. De asemenea, prin legislaţie s-a restricţionat fumatul în locuri publice pentru a ne proteja pe toţi – fumători şi nefumători – de efectele negative ale inhalării fu mului de ţigară.

Sănătatea celor din jur

Fumatul afectează sănătatea ta, dar şi pe cea a celor din jurul tău. Renunţând la fumat poţi deveni un exemplu pentru ceilalţi, în special pentru copii.