Skip to content

Terapia de renunţare la fumat

Fiind o dependenţă de drog – nicotină – există tratament medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. El trebuie însă recomandat de medic, care este singurul în măsură să stabilească indicaţiile şi contraindicaţiile.

Terapia medicamentoasă cu bupropion

Medicamentul care conţine bupropion este folosit din 1982 ca antidepresiv şi din 1990 şi-a dovedit eficienţa în ameliorarea sevrajului nicotinic. El scade nevoia acută de a fuma şi, parţial, şi senzaţia de foame asociată uneori sevrajului tabagic.

Acest medicament se administrează numai la indicaţia medicului, cu o săptămână înainte de Z1. De aceea, administrarea unei singure pastile nu are nici un efect! Durata tratamentului este de două luni. Este contraindicată utilizarea la pacienţii cu epilepsie, anorexie sau bulimie nervoasă, alergie la bupropion.

Metodele de substituţie nicotinică

Mulţi fumători au avut mai multe tentative de a renunţa la fumat până când au reuşit pe deplin. Eşecurile s-au datorat şi dificultăţii de a depăşi sevrajul nicotinic. Pentru a reduce simptomele acestuia se utilizează cu succes terapia de substituţie nicotinică. Prin această metodă se asigură organismului o doză mică de nicotină, suficientă pentru a înlătura simptomele de sevraj de nicotină, dar fără a se mai administra celelalte substanţe toxice din ţigară. Este lesne de înţeles că, atunci când se folosesc aceşti produşi, nu se poate fuma!

Plasturele, guma de mestecat, tableta sublinguală sau inhalatorul cu nicotină sunt formele cele mai frecvente. Alegerea metodei optime de substituţie nicotinică se va face de către medic în funcţie de stilul de viaţă, numărul de ţigări fumate zilnic, alte boli asociate, preferinţele pacientului etc.

  • Plasturele cu nicotină

Este un dispozitiv care eliberează nicotina prin piele. Există plasturi de diferite concentraţii şi se recomandă purtarea lor 16 sau 24 de ore. Se aplică de obicei dimineaţa pe pielea curată, uscată şi cu pilozitate redusă. Se începe cu plasturi cu concentraţie mai mare de nicotină timp de o lună, ulterior se vor folosi plasturi cu concen tra – ţie mai mică de nicotină. Durata utilizării plasturilor este de două- cinci luni. Efectele adverse sunt legate de doza de nicotină, tipul plasturelui, caracteristicile pielii şi modul de aplicare. În general sunt rare şi constau în iritaţii ale pielii. În acest caz se recomandă schimbarea mărcii de plasture şi scăderea dozei de nicotină.

  • Guma de mestecat cu nicotină

Este un preparat ce conţine nicotină care se absorbe prin mucoasa bucală. Este disponibilă în concentraţii de 2 mg şi 4 mg. Pentru rezultate optime se recomandă mestecarea lentă până simţiţi un gust piperat, apoi se depozitează între gingie şi mucoasa obrazului. După 3-4 minute se reia mestecarea ei, până reapare gustul piperat, după care se depozitează între gingie şi obraz, dar pe cealaltă parte. Utilizarea gumei cu nicotină ca pe o gumă obişnuită determină iritarea mucoasei stomacului şi scăderea marcată a eficienţei ei.

Se va evita consumul de cafea şi sucuri de fructe înainte cu 15 minute sau în timpul mestecării gumei. Durata tratamentului este de una până la trei luni. Efectele adverse ale consumului de gumă pot consta în gust neplăcut, ulceraţii ale mucoasei bucale, greaţă. Acestea se pot datora mestecării rapide sau înghiţirii nicotinei. Guma de mestecat poate fi combinată în asociere cu plasturele cu nicotină.

  • Tablete sublinguale cu nicotină

Reprezintă o alternativă pentru guma de mestecat cu nicotină. Tabletele se găsesc în concentraţie de 2 mg şi 4 mg. Plasate sub limbă se topesc lent şi eliberează progresiv nicotina. Durata tratamentului este de trei luni. Nu se recomandă consumul de alimente sau lichide cu 15 minute înaintea utilizării tabletelor. Efectele adverse posibile includ greaţă şi tulburări ale somnului.

  • Inhalatorul cu nicotină

Se administrează sub forma de puff-uri prin care se inhalează nicotina. Spre deosebire de alţi inhalatori care eliberează medicamentul în plămâni, acesta descarcă nicotina în cavitatea bucală. În plus este eficient prin faptul că imită gestul fumării unei ţigări. Posibile efecte adverse constau în tuse, iritarea gâtului.

Vareniclina

Vareniclina este un alt medicament nou apărut pe piaţă. Nu conţine nicotină şi are un mecanism de acţiune asemănător cu cel al bupropionului, astfel că persoana care fumează nu mai simte plăcerea, relaxarea, calmarea, „recompensa” adusă de tutun. În acelaşi timp, previne simptomele de sevraj, motiv pentru care eficienţ a pare a fi foarte mare.

Metode naturiste

În România există mai multe produse din plante „anti-fumat”. Efectul lor benefic pentru cei care doresc să nu mai fumeze nu este demonstrat ştiinţific, însă există fumători care au relatat că aceste produse le-au fost de ajutor, provocându-le senzaţie de greaţă.

Acupunctura, homeopatia, biorezonanţa sunt metode a căror eficienţă nu a fost dovedită de ştiinţă.

Renunţarea la fumat poate fi dificilă, dar nu imposibilă, drept do vadă stau milioane de oameni care au reuşit. Unii fumători reu – şesc de la prima încercare şi nu suferă deloc, alţii au nevoie de mai multe încercări. Important este să încerci.

Pe lângă suportul familiei, prietenilor, colegilor, societăţii, nu uita că există şi medici care te pot ajuta să depăşeşti mai uşor etapa de sevraj de nicotină.