Skip to content

Cum controlăm valorile tensionale

Ce se poate face în cazul hipertensiunii arteriale?

Participarea dumneavoastră totală şi grija dumneavoastră sunt cea mai importantă parte a tratamentului. Ar trebuie să stabiliţi o bună comunicare cu medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre nivelul ţintă dorit pentru valorile dumneavoastră tensionale.

Faceţi-vă propriul jurnal cu valorile tensionale măsurate. Fiţi deschis la sugestiile medicului dumneavoastră pentru a putea rezolva orice probleme care ar putea impiedica atingerea valorilor ţintă ale tensiunii dumneavoastră.

Cele mai multe cazuri de hipertensiune arterială nu pot fi vindecate definitiv, dar de obicei pot fi controlate.
Şi complicaţiile ei pot fi prevenite sau reduse, dacă controlul se realizează precoce şi este menţinut constant.

Ce măsuri se pot lua pentru a controla hipertensiunea arterială?

1) Modificarea obiceiurilor alimentare defectuoase:
REDUCEREA CANTITĂŢII DE SARE DIN ALIMENTELE CONSUMATE: este vorba de sarea adaugată în mâncare, dar şi de cea conţinută în anumite alimente, precum şi apele carbogazoase.

Este recomandabil a limita consumul la 2,4 g sare/zi. Aceasta presupune evitarea alimentelor sarate, reducerea celei adaugate la mese, dobândirea obiceiului de a citi instrucţiunile de pe etichetele alimentelor, astfel încât fiecare pacient să-şi poată face un bilanţ al consumului zilnic de sare.

De reţinut că alimentele pot fi la fel de gustoase dacă se fac combinaţii de condimente.

Trebuie evitate în principal alimentele cu conţinut crescut sau cu supliment de sare. Acestea sunt murăturile, brânzeturile sărate, conservele, aditivi alimentari uscaţi, sosuri de tip ketchup.

Evitaţi alimentele sărate! Reduceţi sarea adaugată la mese!

De asemenea, trebuie să aveţi grijă la apa minerală. Deşi apa minerală comercializată în România are un conţinut scăzut de săruri, este bine să vă informaţi şi să vă intrebaţi medicul dumneavoastră asupra consumului de apă minerală.

NORMALIZAREA GREUTĂŢII CORPORALE: adesea dificilă, poate fi obţinută cu ajutorul unor diete prescrise de medicul curant sau cel nutriţionist.

Reducerea greutăţii corporale asigură nu numai scăderea valorilor tensionale, ci şi un mod de viaţă sănătos. Iniţiată, este important ca ea să fie menţinută. De asemenea, nu trebuie uitat că aceasta înseamnă şi reducerea cantităţii de alcool băute zilnic, deoarece băuturile alcoolice sunt sărace în nutrienţi şi bogate în calorii. Trebuie reduse alimentele bogate în grăsimi şi stimulat consumul de fructe, legume şi lactate cu conţinut scăzut în grăsimi.

2) Activitatea fizică zilnică:

Medicul poate recomanda cea mai potrivită activitate fizică pentru pacient. Orice activitate fizică făcută constant (şi, ideal, cu plăcere !), echivalentă a 30 de minute de mers rapid, zilnic, este benefică. În felul acesta este uşurată pierderea greutăţii corporale/ menţinerea ei în limite normale, dar şi un tonus psihic foarte bun!

3) Oprirea fumatului

4) Medicaţia

Adesea, pacienţii hipertensivi necesită tratament pentru scăderea valorilor TA. Există mai multe medicamente care pot scădea valorile TA, modalităţile de acţiune fiind diferite. Controlul TA se obţine de regulă cu ajutorul acestora, dar fiecare pacient reacţionează diferit la medicaţie şi este necesară o perioadă de „încercare” până ce medicul curant gaseşte soluţia ideală.

Este important ca fiecare pacient să cunoască:

 • numele medicamentului administrat;
 • modul de acţiune;
 • cât de frecvent trebuie administrat;
 • ce doză trebuie să ia;
 • cât timp trebuie să-l primească;
 • când trebuie administrat;
 • cum să-l păstreze (temperatură ambiantă, lumină, etc.);
 • reacţii adverse (inclusiv legate de permisiunea administrării în cazul sarcinii);
 • posibilitatea continuării administrării în cazul apariţiei unor boli concomitente;
 • ce medicamente pot fi asociate, în caz de necesitate, fără riscul modificării efectelor medicaţiei antihipertensive.

Medicamentele care controlează TA sunt:

 • Diureticele: iniţial amplifică diureza, reduc retenţia de apă si de săruri şi scad volumul de sânge.
 • Beta-blocantele: reduc ritmul cardiac şi scad presiunea cu care sângele iese din inimă.
 • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei: blochează producţia unei substanţe specifice numită angiotensină II; angiotensina II determină constricţia arterelor şi eliberarea altei substanţe ce duce la reţinerea de săruri de către rinichi.
 • Blocante de canale de calciu: relaxează vasele sangvine prin încetinirea intrării calciului în celule.
 • Alfa1-blocante: actionează asupra vaselor de sânge blocând acţiunea unor substanţe care determină costricţia vaselor; aceste medicamente sunt des folosite pentru tratamentul problemelor de prostată.
 • Alfa2-agoniste: acţionează în creier prin scăderea constricţiei vaselor de către sistemul nervos.
 • Vasodilatatoare directe: relaxează pereţii arteriali.
 • Blocantele nervilor simpatici: impiedică constricţia vaselor de către sistemul nerovs simpatic.

De ce este importantă cooperarea dumneavoastră totală în tratamentul hipertensiunii arteriale?

Pentru a putea controla HTA şi alte afecţiuni şi pentru a beneficia la maximum de tratament, pacientul trebuie să urmeze indicaţiile medicului. Aceasta presupune şi un regim de viaţă sănătos alături de urmarea tratamentului medicamentos în dozele şi la intervalele recomandate. Cu toate acestea, cei mai mulţi au dificultăţi în menţinearea obiceiurilor sănătoase şi în luarea medicamentelor conform recomandărilor. Alţii opresc medicaţia deoarece cred că le face rău sau fiindcă este prea scumpă. Alţii opresc medicaţia deoarece se simt mai bine şi cred, în mod greşit, că nu mai au nevoie de medicamente. Unii se opresc pentru că TA a ajuns la valori normale sub tratament şi cred în mod eronat că sunt „vindecaţi”.

HTA necontrolată este o problemă serioasă. Poate duce la afectare cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienţă renală.

Dacă observaţi efecte secundare ale medicaţiei sau dacă aveţi dificultăţi în urmarea tratamentului conform indicaţiilor, continuaţ i tratamentul, dar contactaţi rapid medicul pentru a discuta problema.

Ar trebui să-mi monitorizez singur tensiunea arterială?

Hipertensivii care au un jurnal corect al valorilor TA pot discuta cu medicul la controalele regulate sau când „cifrele” se schimbă dramatic. Aceştia devin mai implicaţi în propriul caz şi în ingrijirea afecţiunii. Dacă vă măsuraţi TA acasă, asiguraţi-vă că aveţi aparatul calibrat pentru a asigura acurateţea măsurătorilor. Valorile TA ar putea varia în funcţie de momentul zilei sau ar putea creşte dacă sunteţi stresat sau dacă aveţi dureri. Pentru rezultate corecte măsuraţi-vă TA în acelaşi moment al zilei.

Tensiunea arterială nu trebuie măsurată excesiv de des, deoarece variaţia valorilor sale (normală pe parcursul întregii zile) riscă să devină prin ea însăşi un element de stres suplimentar.