Skip to content

De reţinut

Important de reţinut:

Tensiunea arterială nu este dificil de tratat în cele mai multe din cazuri, dar uneori acest obiectiv este atins mai greu, necesitând răbdare atât din partea pacientului, dar şi a doctorului.

Poate părea descurajantă administrarea de medicamente, cu posibile reacţii adverse, mai ales dacă pacientul nu a avut simptome până atunci.

Tratamentul se menţine de regulă pe durata întregii vieţi, cu variaţii legate de doze şi combinaţ ia medicamentelor.

Există medicamente care scad tensiunea arterială, ce pot fi administrate în priză unică zilnică. Nu toate medicamentele antihipertensive sunt echivalente ca potenţă.

Pentru diferitele grupe de pacienţi cu HTA există opţiuni în privinţa medicaţiei antihipertensive, cu protecţie şi efecte favorabile mai bune, în funcţie de patologia asociată.

Faţă de catastrofa reprezentată de apariţia unui accident coronarian sau cerebral, administrarea medicaţ iei pe termen lung este un dezavantaj neglijabil.

Metoda cea mai bună de a avea rezultate favorabile este recomandarea terapeutică a medicului, eventual cardiologului (nu a rudelor, vecinilor, altor cunoştinţe, care au ,,aceeaşi” boală).

Menţinerea legăturii cu medicul curant este cheia succesului, pentru ca atitudinea şi conducerea tratamentului să fie adaptată variatelor condiţii prin care poate trece pacientul, astfel încât acesta să nu se simtă încorsetat, fără ,,ieşire” şi să-şi atingă şi ţinta propusă: controlul adecvat al valorilor tensiunea arterială.

Este important controlul ambelor valori ale tensiunea arterială -sistolică şi diastolică.

Cei mai mulţi dintre pacienţii hipertensivi NU sunt bine controlaţi.

Şi pacienţii vârstnici au beneficii mari din scăderea tensiunea arterială; nu este periculoasă menţinerea valorilor tensiunea arterială în limitele normale la această grupă de pacienţi. Nu este normal ca vârstnicii să aiba tensiunea arterială mai mare, ci ea trebuie controlată la fel de bine ca la orice altă vârstă.

Şi femeile hipertensive au risc cardiovascular crescut!