Skip to content

Simptome

Cum se manifestă boala?

În cazul pacienţilor cu hipertensiune pulmonară, simptomele nu sunt specifice. Ele apar şi în alte boli, astfel încât diagnosticul poate să nu fie luat în considerare de la început.

Cei mai mulţi pacienţi se plâng iniţial de lipsă de aer în condiţii de suprasolicitare fizică (dispnee), de oboseală şi scăderea capacităţ ii de efort. Ulterior, apar senzaţia de apăsare în piept, bătăi anormale ale inimii (extrasistole) şi leşin (pierderea stării de conştienţă sau sincopă).

Odată cu scăderea capacităţii de pompare a inimii drepte, se poate ajunge la acumularea de apă la nivelul membrelor inferioare (edeme).

De ce apare respiraţia dificilă, mai ales în condiţii de efort (urcatul scărilor)?

Termenul medical este de „dispnee”.

Există mai multe motive pentru care apare greutatea în respiraţie la pacienţii cu hipertensiune pulmonară. Unul dintre cele mai importante este cel referitor la faptul că inima este incapabilă să asigure un debit cardiac corespunzător necesităţilor de oxigen ale organismului. La aceasta se adaugă şi modificările survenite în structura vaselor, care influenţează transferul oxigenului în plămâni.

Cu cât intensitatea efortului creşte, cu atât necesarul de oxigen este mai mare, iar aportul insuficient.

De ce apare durerea în piept?

Durerea în piept este un alt semn nespecific; multe alte probleme medicale pot provoca durere la nivelul pieptului (angina pectorală, infarctul miocardic, pericardita sunt doar câteva exemple).

Pentru a uşura sarcina medicului în favoarea diagnosticării cât mai precoce a bolii dumneavoastră este extrem de important modul în care descrieţi ceea ce simţiţi.

Una dintre cauzele pentru care apare durerea în piept la pacienţii cu hipertensiune pulmonară este tensiunea exercitată asupra muşchiului ventriculului drept în condiţii de presiuni arteriale pulmonare crescute. Muşchiul inimii trebuie să „lucreze” în plus, mai ales în timpul efortului, necesitând astfel o cantitate crescută de oxigen. Dacă fluxul de sânge din vasele care hrănesc muşchiul inimii (arterele coronare) nu este suficient, poate apărea senzaţia de durere.

De ce apare leşinul?

La fel ca durerea în piept şi greutatea în respiraţie, leşinul este un simptom nespecific, putând fi cauzat de numeroase probleme medicale. Acesta se produce din cauza unui aport insuficient de sânge cu oxigen la nivelul creierului.

În cazul hipertensiunii pulmonare, reducerea cantităţii de sânge pompată de inimă ca urmare a îngustării vaselor pulmonare are drept consecinţă reducerea fluxului sangvin cerebral.

De ce se umflă picioarele?

La pacienţii cu hipertensiune pulmonară, presiunea crescută din arterele pulmonare este transmisă înapoi în ventriculul drept. Cu cât persistenţa acestor valori crescute presionale este mai îndelungată, cu atât adaptarea ventriculului se va diminua, devenind insuficient. Astfel, presiunea crescută a sângelui va fi transmisă la nivelul atriului drept şi venelor care în mod normal aduc sângele din corp la inimă.

Venele membrelor inferioare sunt în mod particular vulnerabile la această creştere presională. În aceste condiţii, excesul de fluid (apa) va părăsi vasul de sânge, ducând la apariţia „picioarelor umflate”, termenul medical fiind de edeme.

Alte manifestări ce pot apărea în această situaţie sunt: dilatarea venelor jugulare (vene aflate la nivelul gâtului), apariţia de lichid în cavitatea abdominală (lichid de ascită) sau creşterea dimensiunilor ficatului, care poate deveni dureros (hepatomegalie).