Skip to content

Semnele infarctului miocardic

Care sunt semnele infarctului miocardic acut?

Când suferiţi un infarct de miocard fiecare minut contează!.

Nu pierdeţi niciun minut! Cereţi ajutor imediat!

Fiţi sigur că recunoaşteţi semnele clinice, deoarece acest lucru vă va salva viaţa.

Semnele clinice ale infarctului de miocard acut pe care trebuie să le recunoasteţi sunt:

  • durere toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire.
  • durerea poate iradia către umăr, braţe, gât, abdomen superior
  • durata durerii este mai mare de 20 minute (până la câteva ore), nu cedează la tabletele de nitroglicerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute)
  • durerea poate fi însoţită de alte semne: ameţeli, stare de leşin, greaţă, vărsături, transpiraţii, senzaţie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitaţii (nu toate aceste semne clinice apar în fiecare infarct acut de miocard!)

Daca aveti unul sau mai multe din aceste semne, nu asteptati! Orice intarziere poate fi fatala! Sunati salvarea si mergeti la spital!

Numărul de telefon unic pentru urgențe în România este 112!

Există o tendinţă puternică de a nega posibilitatea de a avea un infarct de miocard! Aceasta conduce la întârziere în tratament, care poate fi nefastă. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct de miocard, este bine să chemaţi un medic imediat!

Nu toate durerile toracice sunt echivalente cu infarctul miocardic acut, dar cel mai frecvent o durere intensă în piept, de lungă durată, ascunde o boală severă, şi necesită prezentare la medic, consultaţie, efectuarea unei electrocardiograme şi a unor analize suplimentare.

Exista, în circa un sfert din cazuri, pacienţi care prezintă infarct miocardic fără durere toracică. În aceste cazuri, infarctul se poate manifesta doar prin senzaţie de sufocare sau de leşin, prin neregularităţ i ale ritmului cardiac, greaţă sau alte simptome nespecifice. De aceea se întâmplă uneori ca pe baza unor examene suplimentare (electrocardiografie sau ecocardiografie), medicul cardiolog să vă spună că se pare ca aţi avut un infarct miocardic vechi, de care nu aţi ştiut.

Dar riscul acestor forme de infarct nu este mai mic decât în cazul prezenţei durerii. În consecinţă, importanţa majoră rămâne în domeniul prevenţiei riscului cardiovascular prin adoptarea măsurilor explicate anterior.

Ce este un sindrom coronarian acut?

Uneori veţi auzi termenul de „sindrom coronarian acut” sau „angină instabilă”. Sunt termeni care indică faptul că aţi trecut printr-un episod de ischemie miocardică severă, dar fără să se producă un infarct miocardic acut. Riscul cardiovascular pe termen scurt şi lung este însă crescut, şi tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu stricteţe.

Ce se întâmplă dacă un pacient cu infarct miocardic acut nu se prezintă la spital?

Riscurile legate de ignorarea simptomelor de alarmă pentru un infarct miocardic acut sunt multiple:

  • moartea subită
  • aritmii severe
  • apariţia de noi dureri anginoase care cresc suplimentar riscul pacientului
  • apariţia în timp a insuficienţei cardiace (oboseala, sufocările şi eventual edemele la nivelul membrelor inferioare fiind cele mai frecvente simptome)

În schimb efectuarea unui tratament adecvat şi precoce scade semnificativ riscul oricăreia dintre aceste complicaţii!