Skip to content

Controlul factorilor de risc

Redefinirea siluetei

Obiectiv:
circumferinţă abdominală:

<80 cm (femei)

<94 cm(barbaţi)

Grăsimea abdominală nu este doar inestetică, indiferent de vârstă, dar şi periculoasă. Monitorizarea excesului de grăsime se poate face atât prin Indicele de masă corporală (IMC) cât şi prin măsurarea circumferinţei abdominale, folosind o ruletă flexibilă sau un centimetru de croitorie.

Vă puteţi calcula IMC folosind următoarea formulă:

IMC=greutate (kg)/înălţime2

Circumferinţa abdominală poate fi crescută atât la pacienţii obezi (IMC > 30 kg/m2), cât şi la cei supraponderali (IMC cuprins între 25-29.9 kg/m2). Acest parametru nu determină doar prin el însuşi un risc anume de boală cardiovasculară, ci prin asocierea sa frecventă cu hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, colesterolul total crescut, LDL-colesterol crescut, hipertrigliceridemie.

Paşi de urmat:

  • scăderea greutăţii cu 7-10% din valoarea iniţială în următorul an;
  • menţinerea greutăţii atinse după un an, continuarea pierderii în greutate până la IMC< 25 kg/m2.

Sfaturi practice

  • beţi 2 litri de apă plată pe zi, sucuri naturale, ceaiuri;
  • nu beţi sucuri carbogazoase;
  • folosiţi alcoolul în cantităţi minime, ocazional (30ml/zi bărbaţii, 15ml/zi femeile);
  • nu mâncaţi ciocolată, napolitane, sticksuri;
  • stabiliţi-vă trei mese principale şi două gustări;
  • de cel trei puţin 5 ori/săptămână, efectuaţi minim 30 de minute de exerciţii fizice (mers pe jos, mers pe bicicletă, steper);

!!! Dacă sunteţi diagnosticat deja cu o anumită boală, cereţi mai întâi sfatul medicului curant!!!

Fiţi consecvent şi răbdător!
Nu se întâmplă minuni peste noapte!
Aveţi încredere în dumneavoastră!
Continuaţi lupta cu kilogramele!

Scăderea trigliceridelor

Obiectiv:
Scăderea trigliceridelor serice sub 150 mg/dl

  • trigliceridele sunt stocate în celule grase din diferite părţi ale organismului şi constituie rezerva de energie a organismului, deci avem nevoie de ele, dar cu măsură.
  • hipertrigliceridemia creşte riscul de boală cardiovasculară, mai ales prin asocierea sa cu: obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, alimentaţie inadecvată, lipsa activităţii fizice, consumul de alcool.

Paşi de urmat:

  • renunţaţi la fumat;
  • dacă deja sunteţi diabetic, adresaţi-vă medicului de diabet şi boli de nutriţie şi rugaţi-l să vă întocmească o nouă schemă de alimentaţie;
  • dacă primiţi deja un tratament pentru hipertrigliceridemie şi aţi atins valoarea ţintă, continuaţi şi faceţi o verificare la fiecare 3 luni; dacă nu aţi atins valoarea ţintă luaţi-vă o programare la medicul cardiolog sau la medicul spacialist în boli de nutriţie pentru a vedea ce e de făcut mai departe;
  • nu mai folosiţi zahăr pentru a îndulci mâncarea;
  • evitaţi produsele de patiserie, dulciurile, ciocolata, îngheţata;
  • consumaţi grăsime în cantităţi de maximum 70-90 mg/zi;
  • preparaţi mâncarea fiartă sau înnăbuşită, nu prăjită;
  • folosiţi la mâncare uleiuri cu puţine grăsimi (floarea soarelui, soia, măsline);
  • evitaţi slănina, carnea de porc, pieliţa de la carnea de pasăre;
  • mâncaţi fructe proaspete şi legume;
  • dacă după 6 săptămâni de regim nu aţi atins valoarea ţintă, faceţi o programare la medicul specialist cardiolog sau la medicul specialist în boli de nutriţie.
Mâncarea nu are nici un gust? Vreţi să renunţaţi?
Cereţi părerea şi inimii şi vaselor dumneavoastră!

Tensiunea la control!

Obiectiv:
tensiunea arterială sistolică <130 mmHg
tensiunea arterială diastolică <85 mmHg

Acţiunea tensiunii arteriale crescute asupra pereţilor vaselor de sânge duce la o îmbătrânire prematură a lor, deci la ateroscleroza. În afară vaselor de sânge, hipertensiunea duce la îngroşarea muşchiului inimii, la îmbolnăvirea rinichilor, la pierderea vederii. Atât prin valorile sale, cât şi prin asocierea cu alţi factori de risc, hipertensiunea determină un risc crescut de boală cardiovasculară.

Foarte important! Hipertensiunea arterială:

  • nu doare, deci poate evolua ani de zile până să fie diagnosticată;
  • îmbolnăveşte încet şi sigur;
  • se poate manifesta direct cu ocazia unui accident vascular cerebral, infarct miocardic sau ruptură de aortă. Tocmai de aceea, hipertensiunea arterială trebuie depistată şi tratată la timp.

Paşi de urmat:

  • renunţaţi la fumat
  • hipertensiunea e o boală ce trebuie tratată toată viaţa, odată ce a fost diagnosticată!!!
  • dacă sunteţi deja hipertensiv şi nu aţi atins ţintele menţionate faceţi o programare la medicul specialist cardiolog.
  • limitaţi-vă consumul de sare la sub 6 grame pe zi. Toate alimentele conţin o cantitate de sare, mai ales mezelurile sau brânzeturile. Sarea poate fi înlocuită la prepararea mâncărurilor cu mărar, pătrunjel, cimbru, usturoi etc.
  • continuaţi scăderea în greutate şi exerciţiile fizice, ele singure pot duce la scăderi uşoare ale valorilor tensiunii.
  • Dacă după ce aţi început tratamentul medicamentos începeţi să vă simţiţi mai prost ca înainte de a-l lua (ameţeli, oboseală), nu-l întrerupeţi! Adresaţi-vă medicului dumneavostră! Vaselor de sânge care irigă creierul le trebuie un timp să se reobişnuiască să lucreze la presiuni mai joase.

Ajutaţi colesterolul bun să crească!

Obiectiv:
Creşterea HDL colesterolului, numit şi „colesterolul bun” peste 40 mg/dl la bărbaţi şi peste 50 mg/dl la femei.

  • HDL colesterol sau „colesterolul bun”, ajută la găsirea şi recuperarea LDL colesterolului sau „colesterolul rău” şi îl duce înapoi la ficat pentru a fi metabolizat
  • Se ştie că o scădere cu 1% a HDL colesterol poate duce la o creştere a riscului de boală cardiovasculară cu 2-3%
  • Scăderea HDL colesterol este întâlnită frecvent la persoanele care au şi hipertrigliceridemie.

Paşi de urmat:

  • renunţaţi la fumat (fumatul scade HDL colesterolul);
  • dacă deja urmaţi un tratament pentru creşterea HDL colesterolului şi nu aţi atins încă ţintele faceţi o programare la medicul specialist cardiolog;
  • revedeţi recomandările precedente referitoare la regimul alimentar, exerciţii fizice! Toate şi fiecare în parte vă vor ajuta să creşteţi colesterolul bun!
  • dacă după 6 săptămîni în care aţi respectat recomandă- rile precedente nu aţi atins valorile propuse, adresaţi-vă medicului specialist cardiolog sau medicului specialist în boli de nutriţie.

Atenţie la glicemie!

Obiectiv:
Glicemia <100mg/dl

Excesul de zahăr în sînge duce în timp la apariţia diabetului zaharat, care este un duşman chiar mai periculos decât hipertensiunea şi la fel de silenţios. El duce la un proces de îmbătrânire precoce şi extinsă a tuturor vaselor din organism şi a nervilor, afectând organe ca inima, ficatul, rinichii, ochii, creierul, etc.

Riscul cardiovascular rămâne crescut dacă nu controlaţi valorile glicemiei, chiar dacă vă controlaţi toti ceilalţi factori de risc cardiovascular!!!

Paşi de urmat:

  • dacă sunteţi deja diabetic, faceţi o programare la medicul de diabet şi boli de nutriţie şi discutaţi care sunt factorii care au determinat neatingerea valorii ţintă;
  • dacă aveţi o glicemie între 100-110mg/dl, continuaţi să faceţi exerciţii fizice, să scădeţi în greutate şi să vă alimentaţ i conform recomandărilor medicale;
  • repetaţi testul peste 6 săptămâni! Dacă nu aţi obţinut ce v-aţi propus, faceţi o programare la medicul specialist boli de nutriţie.

Recitiţi totul cu atenţie!
Uitaţi-vă în oglindă!
Sunt lucruri care se văd şi au nevoie de o schimbare!
Sunt lucruri care nu se văd şi trebuie schimbate!
Puteţi reuşi! Totul e să vreţi!