Skip to content

Test

Vă rugăm să răspundeţi cu DA sau NU dacă în cazul dumneavoastră se aplică afirmaţiile:

 1. circumferinţa abdominală (măsurată la nivelul crestelor iliace) este mai mare sau egală cu: 94 cm pentru bărbaţi/80 cm pentru femei;
 2. trigliceridele serice sunt mai mari sau egale cu 150 mg/dl (1,7mmol/L) sau urmaţi un tratament pentru hipertrigiceridemie.
 3. tensiunea arterială sistolică este mai mare sau egală cu 130mmHg sau tensiunea arterială diastolică este mai mare sau egală cu 85 mmHg sau urmaţi deja un tratament pentru hipertensiune arterială;
 4. HDL-colesterolul este mai mic de 40mg/dl (1,03mmol/L) pentru femei şi mai mic de 50mg/dl (1,3mmol/L) pentru bărbaţi sau deja urmaţi un tratament pentru HDL-colesterol;
 5. glucoza serică mai mare sau egală cu 100 mg/dl sau tratament pentru diabet.

Medicamentele care se administrează pentru hipertrigliceridemie, respectiv pentru HDL – colesterol scăzut se numesc fibraţi sau acid nicotinic.

Rezultatele testului

 • Dacă aţi acumulat cel puţin trei DA, tocmai aţi fost diagnosticat cu sindrom metabolic.

CITIŢI CU ATENŢIE BROŞURA!

 • Dacă aţi acumulat unul sau doi DA, prezentaţi cel puţin un factor de risc pentru boala cardiovasculară.

Prezentaţi-vă la medicul de familie! Repetaţi testul peste 3 luni!

 • Persoanele cu diagnosticul de sindrom metabolic au un risc mare (10% la 10 ani) de a face ateroscleroză (îngroşarea localizată sau difuză a vaselor de sânge) la o vârstă tânără şi pe mai multe vase. Sunt afectate atât vasele cu diametru mare, cât şi cele cu diametru mic. Arterele care irigă muşchiul inimii (arterele coronare), cele care irigă creierul (arterele carotide), cele care irigă muşchii de la picioare (arterele femurale) sunt vase cu diametru mare. Aşa încât riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi/sau înfundarea vaselor ce irigă muşchii de la picioare, care poate să meargă pînă la amputaţie, sunt complicaţ ii apărute la persoanele cu diagnosticul de mai sus. Îmbătrânirea precoce a vaselor mici de la nivelul ochilor, sau de la nivelul rinichilor poate duce chiar la orbire sau la îmbolnăvirea gravă a rinichilor până la dializă.
 • Cantitatea de insulină secretată de celulele pancreatice ale acestor bolnavi este scăzută. Pe de altă parte ei prezintă creşterea rezistenţei celulelor din diverse părţi ale organismului la acţiunea insulinei. Astfel, rezerva de insulină a organismului se va epuiza repede. Deci, pacienţii care au deja diabet vor prezenta o evoluţie rapidă a bolii, cu complicaţ ii multiple şi severe, iar cei care nu au încă diagnosticul de diabet, îl vor avea într-un viitor apropiat.
 • Grăsimea în exces, care este una din caracteristicile acestor bolnavi, secretă unele substanţe care favorizează depunerea accelarată a grăsimilor pe peretele vascular şi formarea de cheaguri de sânge care pot duce la obstrucţia definitivă a vaselor de sânge.
 • Endoteliul, unul din straturile peretelui vascular, este afectat grav în acest sindrom. La nivelul lui şi cu ajutorul său se menţine balanţa între factorii nocivi, care duc la îngroşarea, respectiv la formarea de cheaguri în interiorul vasului de sânge şi factorii protectori.
 • Toţi factorii menţionaţi anterior se condiţionează reciproc. Asocierea lor creşte riscul de boală cardiovasculară al pacientului. Controlul eficient al unuia dintre ei îi va influenţa pozitiv şi pe ceilalţi.
 • Atât medicul cât şi pacientul trebuie să privească sindromul metabolic ca un tot unitar, dar să încerce, în acelaşi timp, să acţioneze pe fiecare parametru în parte.