Skip to content

Situaţii speciale

În cazul în care veţi fi suspus unei extracţii dentare, unei alte intervenţii stomatologice sau unei intervenţii chirurgicale, anunţaţi medicul care o efectuează care este tratamentul anticoagulant pe care îl luaţi, şi care a fost cel mai recent INR.

În general, şi în funcţie de avizul medicului, administrarea de anticoagulant oral trebuie oprită cu aproximativ 72 ore înaintea intervenţiei, şi reluat după efectuarea ei. Această întrerupere trebuie făcută numai la indicaţia medicului.

Nu uitaţi că există situaţii în care nici o oprire a tratamentului anticaogulant nu este permisă. De aceea medicul trebuie informat corect ce tratament luaţi!

Dacă afecţiunea pe care o aveţi necesită o anticoagulare permanentă obligatorie, atunci când întrerupeţi tratamentul anticoagulant va trebui să primiţi heparină injectabilă, până când reluaţi anticoagularea orală.

Sarcina este o situaţie extrem de importantă în cazul tratamentului anticoagulant oral, deoarece acest tratament poate fi nociv pentru făt (pot apărea malformaţii sau hemoragii severe).

În cazul în care luaţi tratament anticoagulant şi aţi rămas însărcinată, anunţaţi urgent despre sarcină medicul ginecolog şi medicul care v-a prescris tratamentul, solicitând opinia lor în legătură cu stabilirea formulei optime de tratament anticoagulant pe durata sarcinii.

Discutaţi cu medicul gincolog despre tratamentul anticoagulant pe perioada alăptării!

De asemenea, dacă doriţi o sarcină, discutaţi despre tratamentul anticoagulant cu medicul care vă urmăreşte.

Dacă primiţi tratament anticoagulant şi nu doriţi o sarcină, va trebui să luaţi măsuri contraceptive.

În perioada în care luaţi tratament anticoagulant, nu aveţi voie să faceţi injecţii intramusculare (există riscul apariţiei unui hematom la locul de injecţie)!

Dacă mai luaţi şi alte medicamente în afara celui anticoagulant oral, acestea trebuie să fie recomandate de către medic, deoarece unele medicamente pot influenţa acţiunea anticoagulantelor. În situaţia în care se recomandă un nou tratament sau se renunţă la unele medicamente pe care le-aţi luat, trebuie să anunţaţi medicul prescriptor asupra faptului că dumneavoastră urmaţi un tratament anticoagulant oral.

De obicei, în perioadele în care se fac modificări ale tratamentului dumneavoastră, controlul INR trebuie efectuat mai des pentru a putea ajusta corect dozele.

Dacă sunteţi în situaţia de a cumpăra medicamente pentru care nu aveţi nevoie de prescripţie medicală (vitamine, medicamente împotriva durerilor, suplimente alimentare, medicamente care conţin antiinflamatoare nesteroidiene etc.) discutaţi cu farmacistul despre faptul că dumneavoastră luaţi deja un tratament anticoagulant şi citiţi cu atenţie lista interacţiunilor medicamentoase şi a contraindicaţiilor care se găsesc specificate în prospect.

O atenţie specială necesită preparatele care conţin aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene care pot creşte riscul de sângerări digestive. Citiţi cu atenţie şi compoziţia medicamentelor pentru că unele preparate conţin combinaţii de substanţe.