Skip to content

Prevenţia trombozei venoase profunde

Deoarece TVP necesită un tratament de lungă durată şi se asociază cu multe complicaţii putând merge până la deces, este preferabil să se prevină apariţia trombilor în sistemul venos. La pacienţii care au factori de risc pentru apariţia TVP (vezi „Cine are un risc crescut de apariţie a trombozei venoase profunde?”), se pot lua măsuri preventive eficiente.

Mobilizarea – exerciţiile fizice

Chiar în condiţiile unei imobilizări la pat după operaţii, fracturi sau din alte motive medicale, trebuie asigurată o mobilizare activă sau pasivă a membrelor in ferioare. Soluţiile sunt: mobilizare cât mai precoce posibil după o intervenţie, flexia şi extensia repetată a gleznelor, genunchilor prin exerciţii realizate chiar în pat.

Ciorapii elastici

Ciorapii elastici exercită o presiune mai mare la nivelul gleznei decât spre genunchi, şi astfel favorizează întoarcerea sângelui către inimă. Ciorapii elastici (medicinali) pot fi procuraţi din farmacii. Există diverse tipuri, care acoperă întregul picior (cu sau fără chilot) sau doar gamba. Modelul şi durata de purtare trebuiesc discutate cu medicul.

Compresia pneumatică externă

În jurul piciorului şi gambei este plasată o manşetă care exercită presiune intermitentă, mimând astfel presiunea musculară din timpul mersului şi favorizând returul venos. Se utilizează la pacienţii imobilizaţi îndelungat, mai ales în servicii de terapie intensivă.

Heparina cu greutate moleculară mică

După intervenţii chirurgicale sau ortopedice, după fracturi, dar şi în cursul unor afecţiuni medicale acute (respiratorii, cardiace, boli infecţioase acute severe, afecţiuni oncologice etc.) sau la pacienţi neurologici care asociază paralizii, este necesară prevenţia TVP prin administrarea pentru o anumită perioadă de medicamente anticoagulante.

Cea mai utilizată modalitate profilactică este reprezentată de heparinele cu greutate moleculară mică (HGMM) de tipul enoxaparină – Clexane®, reviparină – Clivarine®, dalteparină – Fragmin®, nadroparină – Fraxiparine®, tinzaparină – Innohep®.

HGMM au multiple avantaje:
– se administrează cu uşurinţă, prin injectare subcutanată care poate fi efectuată chiar de către pacient sau un membru al familiei.
– o singură administrare pe zi pentru preventia TVP.
– nu necesită monitorizare de laborator a acţiunii (vor necesita însă eva – luarea numărului de trombocite în caz de tratament prelungit).

Durata administrării de HGMM în prevenţia TVP depinde de tipul de intervenţie sau de boală, de factorii de risc asociaţi. Administrarea de HGMM poate fi necesară de la câteva zile la câteva săptămâni, în func?ie de indicaţia medicului; pot fi folosite pentru administrare de lungă durată Clexane®, Clivarine®, Fragmin® sau Fraxiparine®.