Skip to content

TOP 10 – Anticoagulantele orale noi

Dr. Alin Ionescu

Medic rezident cardiologie

Dr. Ciprian Jurcuţ

Medic primar medicină internă, specialist reumatologie

 

1.

Tratamentul anticoagulant se administrează în diverse situaţii clinice cu scopul de a preveni formarea cheagurilor în circulaţia sanguină sau la nivelul inimii sau limitarea extensiei cheagurilor deja formate. Pentru mult timp, medicaţia anticoagulantă a fost reprezentată de preparatele heparinice (administrate injectabil) şi cumarinice sau antivitaminice K (preparatele pe bază de acenocumarol sunt cele mai cunoscute în România, cu administrare orală). În ultimii ani, au apărut mai multe medicamente anticoagulante cu administrare orală, majoritatea disponibile şi la noi în ţară (apixaban, rivaroxaban şi dabigatran). Mecanismul lor de acţiune este diferit de cel al cumarinicelor şi se bazează pe inhibarea unor factori implicaţi în mecanismele coagulării.

2.

Anticoagulantele noi sunt la fel de eficiente ca şi cumarinicele în ceea ce priveşte efectul anticoagulant, şi, ȋn plus, comportă un risc asemănător sau chiar mai mic de sângerări (în special sângerări la nivel cerebral).

3.

Este foarte important să ştiţi că, pentru moment, nu pot fi folosite în toate situaţiile în care ar fi nevoie de anticoagulare orală (de exemplu, niciodată ȋn prezenţa protezelor mecanice valvulare). Acest lucru se schimbă progresiv, pe masură ce se acumulează noi date din studii clinice. Discutaţi cu medicul dumneavoastră curant dacă în cazul dumneavoastră s-ar putea lua în calcul un tratament cu anticoagulante orale noi!

4.

Au un efect anticoagulant previzibil (cu variabilitate redusă), astfel încat nu necesită monitorizare prin analize de sânge. Deci, atunci când sunteţi în tratament cu un anticoagulant de tip nou, nu trebuie recoltate periodic analize de sânge, cum ar fi INR. Deşi ele pot modifica testele coagularii, acest fapt nu are implicaţii în ceea ce priveşte eficienţa lor şi nu se ajustează dozele în funcţie de aceşti parametri. Totuşi, discutaţi cu medicul dumneavoastră curant rezultatele modificate ale testelor de coagulare!

5.

Pentru fiecare dintre noile anticoagulante, dozele pot fi diferite în funcţie de indicaţia pentru care au fost prescrise şi de anumiţi parametri (cel mai adesea, funcţia renală). Cu toate acestea, dozele nu implică o variabilitate de la zi la zi (cum se poate întâmpla în cazul anticoagulantelor de tip cumarinic). Se realizează în acest fel o simplificare a schemei de tratament!

6.

Se pot administra fără a acorda o atenţie deosebită dietei, întrucât nu există interacţiuni semnificative cu anumite alimente.

7.

De asemenea, există mai puţine interacţiuni cu alte medicamente! Totuşi, există unele medicamente cu care pot interacţiona, astfel că trebuie să precizaţi corect medicului curant toate medicamentele pe care le luaţi (inclusiv cele care se pot cumpăra fără reţetă medicală)!

8.

Vă recomandăm să citiţi prospectul medicamentului, întrucât pot exista particularităţi în ceea ce priveşte modul de administrare şi de păstrare, caracteristice fiecărui produs!

9.

Sunt contraindicate în sarcină şi alăptare!

10.

La fel ca în cazul anticoagulantelor cumarinice, dacă pe perioada tratamentului apar sângerări, trebuie să vă adresaţi medicului de familie sau să vă prezentaţi la camera de gardă. De asemenea, dacă este preconizată o intervenţie (inclusiv dentară), precizaţi medicului că sunteţi în tratament cu un anticoagulant nou!

 

 

*Textul reprezintă o sursă de informare generală pentru dumneavoastră şi nu substituie un consult medical. Pentru întrebări referitoare la sănătatea dumneavoastră, tratament şi alte aspecte ale îngrijirii medicale, discutaţi cu medicul de familie sau cu un medic specialist.