Skip to content

Top 10 lucruri de reținut despre cancerul colorectal

Dr. Mihăiţă Pătrăşescu

Medic specialist Gastroenterologie, medic primar Alergologie şi Imunologie clinică

Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Bucureşti

 

1.

Cancerul colorectal (CRC) este o problemă de sănătate frecventă în lumea în care trăim: este a treia cauză de cancer (după cel de prostată și de sân) și a doua cauză de mortalitate prin cancer în lume.

2.

Aproximativ 20% din cazurile de CRC au o componentă ereditară, dar cele mai multe cazuri sunt sporadice, depinzând de factori de risc ce ar putea fi evitați.

3.

Factorii de risc cei mai importanți sunt: obezitatea, sedentarismul, dieta bogată în carne roșie înalt procesată termic (prăjită în ulei), dieta bogată în grăsimi animale, dieta săracă în legume și fructe. De asemenea tot factori de risc pentru apariţia CRC sunt și: diabetul zaharat, vârsta peste 50 ani sau existenţa în familie a rudelor de gradul I cu CRC.

4.

Cum se diagnostichează? Semnele și simptomele pot fi foarte nespecifice: balonări abdominale, crampe abdominale, scădere ponderală, constipație recent instalată, alternanță de diaree și constipație. Semnul de alarmă cel mai important este rectoragia (sânge în scaun). Rectoragiile pot să nu fie evidente, astfel încât pot duce la apariția unei anemii cu deficit de fier exprimată clinic prin paloare. Testul de suspiciune diagnostică este testul hemoragiilor oculte în scaun; un test pozitiv impune continuarea investigațiilor cu examenul colonoscopic; un test negativ nu exclude diagnosticul de CRC. Markerii tumorali nu sunt suficient de sensibili sau specifici pentru a putea fi recomandați ca test diagnostic. Un astfel de marker este antigenul carcinoembrionar (ACE).

5.

Când se recomandă colonscopia? Colonoscopia trebuie efectuată la recomadarea medicului gastroenterolog în următoarele situații: suspiciune clinică de CRC, anemie cu pierdere de fier, vârstă peste 50 ani, rude de gradul I cu CRC, pacienţi cu diabet zaharat tip 2.

6.

Colonoscopia este necesar să se efectueze până la cec pentru că o mare parte din CRC se găsesc în colonul drept. Biopsia precizează tipul histologic al CRC.

7.

Ce sunt polipii colonici? Sunt leziuni benigne cu potențial important de transformare în CRC. Rezecția colonoscopică a acestor polipi (atunci când este posibilă) este un gest important ce previne apariția CRC.

8.

Tratamentul CRC impune consultarea medicului chirurg și a medicului oncolog.

9.

Tratamentul chirugical al CRC în stadiile precoce permite o supraviețuire de 90% la 5 ani după operație; de aceea este necesar un diagnostic precoce.

10.

Ce se poate face pentru reducerea riscului de CRC? Un stil de viață sănătos poate fi foarte eficient: eforturi fizice zilnice chiar și de intensitate mică, tratamentul obezității, întreruperea fumatului și alcoolului, creșterea cantității de fibre vegetale din dietă, în paralel cu reducerea preparatelor din carne roșie.

 

 

*Textul reprezintă o sursă de informare generală pentru dumneavoastră şi nu substituie un consult medical. Pentru întrebări referitoare la sănătatea dumneavoastră, tratament şi alte aspecte ale îngrijirii medicale, discutaţi cu medicul de familie sau cu un medic specialist.