Skip to content

Top 10 – Sindromul Sjögren

Ciprian Jurcuţ

Medic primar medicină internă, specialist reumatologie

 

1.

Sindromul Sjögren este o boală autoimună, manifestată clinic în special prin uscăciune la nivelul ochilor şi cavităţii bucale. La unii pacienţi pot să apară şi alte tipuri de manifestări clinice (articulare, neurologice, cutanate, hematologice, pulmonare etc.).

2.

Nu toate simptomele de uscăciune oculară sau bucală sunt legate de sindromul Sjögren. Există o multitudine de situaţii care pot determina aceste simptome, deci este necesar un diagnostic diferenţial atent.

3.

Deşi la o mare parte din pacienţi diagnosticul se suspicionează în servicii de oftalmologie (datorită simptomelor de uscăciune oculară) sau stomatologie (datorită simptomelor de uscăciune bucală sau cariilor recurente), în principiu, sindromul Sjögren este diagnosticat în servicii de medicină internă sau reumatologie. Pentru că diagnosticul definitiv necesită colaborarea mai multor specialităţi, de obicei se stabileşte în centre cu experienţă în acest tip de patologie.

4.

Dintre cele mai importante simptome pe care le descriu pacienţii sunt cele legate de oboseala importantă sau astenia fizică marcată. Tratamentul acestora necesită deseori o abordare multidisciplinară!

5.

Diagnosticul se bazează pe manifestările clinice, pe dozarea unor anticorpi în sânge (care pot să nu fie pozitivi la toţi pacienţii) şi pe biopsia de glande salivare minore! De obicei, biopsia este realizată în serviciile de chirurgie orală. Este o procedură relativ simplă şi fără complicaţii severe!

6.

Dacă aţi fost diagnosticat cu sindrom Sjögren, asiguraţi-vă ca aveţi un stomatolog bun prin apropiere! Vizita periodică la stomatolog este esenţială în identificarea şi tratamentul problemelor specifice. Stabiliţi cu acesta un calendar al evaluărilor stomatologice (de exemplu, la 3-6 luni)!

7.

Pentru problemele oculare, adresaţi-vă unui oftalmolog cu experienţă în tratamentul simptomelor de uscăciune oculară! La fel ca şi în cazul stomatologului, stabiliţi un calendar al evaluărilor periodice!

8.

Tratamentul în sindromul Sjögren este adaptat manifestărilor clinice. Elementele esenţiale ale acestuia sunt ameliorarea manifestărilor de uscăciune oculară şi bucală (lacrimi artificiale, stimulente ale secreţiei oculare şi bucale)! În plus, în funcţie de manifestările sistemice, pot fi adăugate şi alte tratamente: antiinflamatoare nesteroidiene, medicaţie cortizonică sau imunosupresoare. Tratamentul manifestărilor sistemice se face în serviciile de medicină internă sau reumatologie şi doar la recomandarea medicului!

9.

Unele dintre medicamentele care vă sunt indicate pentru alte boli sau pe care le cumparaţi din farmacie, pot să accentueze simptomele de uscăciune oculară sau bucală. Citiţi întotdeauna prospectul acestora pentru a vedea dacă pot influenţa secretia lacrimală şi salivară. Discutaţi cu medicul curant dacă sunt într-adevar esenţiale în cazul dumneavoastră şi dacă nu există alternative de tratament!

10.

Dacă sunteţi femeie, aţi fost diagnosticată cu sindrom Sjögren, sunteţi pozitivă pentru anticorpii anti-Ro şi/sau anti-La şi doriţi o sarcină, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre acest lucru, despre riscurile potenţiale asupra fătului şi despre urmărirea specială obstetricală din timpul sarcinii (în principiu, ecografii fetale mai frecvente). Există un risc (nu foarte mare) de apariţie a unor probleme cardiace la făt, care pot fi identificate prin ecografii repetate în anumite săptămâni de sarcină. În plus, la naştere pot apărea şi alte manifestări ale unui lupus neonatal la făt (în special la nivel cutanat), care sunt de obicei tranzitorii! Este necesar să aveţi un obstetrician familiarizat cu acest tip de boli şi care este un foarte bun ecografist de sarcină!

 

*Textul reprezintă o sursă de informare generală pentru dumneavoastră şi nu substituie un consult medical. Pentru întrebări referitoare la sănătatea dumneavoastră, tratament şi alte aspecte ale îngrijirii medicale, discutaţi cu medicul de familie sau cu un medic specialist.