Skip to content

Interviu: Conf.dr. Ruxandra Jurcuţ – Boala Fabry şi alte boli cardiace genetice rare

Coordonator, Centrul de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare, IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu”,

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti

 

Una dintre preocupările dumneavoastră este afectarea cardiacă în boala Fabry (denumită şi cardiomiopatia Fabry). Ce ar trebui să ştie pacienţii despre afectarea cardiacă în boala Fabry?
Boala Fabry face parte din familia bolilor rare, cu o prevalenţă raportată pe diverse serii de cazuri ȋntre 1/40000 şi 1/100000. Este o boală transmisă X-linkat, dar care se poate manifesta atât la bărbaţi cât şi la o parte dintre femeile heterozigote. În România sunt diagnosticate până acum peste 40 de cazuri, dar conform prevalenţei ar trebui să poată fi depistate peste 200 de cazuri, deci suntem încă la începutul cunoaşterii şi identificării acestei boli la noi în ţară.

Manifestările clinice ale bolii Fabry sunt rezultatul absenţei sau scăderii nivelului alfa-galactozidazei serice, cu depunerea ȋn ţesuturi a produsului nemetabolizat, globotriasilceramida (Gb3). Cel mai important afectate sunt rinichii (cu creşteri ale creatininei şi proteinurie de diverse grade), inima (cu hipertrofie ventriculară stângă, disfuncţie cardiacă subclinică, aritmii sau tulburări de conducere), sistemul nervos (cu accidente vasculare cerebrale, în special la tineri sau polineuropatie) şi tegumentele (cu „clasicele” angikeratoame). Ca urmare, diagnosticul bolii se stabileşte cel mai frecvent ȋn clinici de nefrologie, cardiologie sau neurologie, cu un accent important asupra faptului că este esenţial un grad ȋnalt de suspiciune, deoarece primele simptome sunt ȋn general nespecifice. De aceea poate de multe ori exista un interval excesiv de lung ȋntre debutul simptomelor şi diagnostic – de până la 20 de ani!

Cunoaşterea bolii a evoluat exponenţial după introducerea terapiei de substituţie enzimatică ȋn 2001, disponibilă şi ȋn ţara noastră prin Programul Naţional de Tratament pentru Boli Rare.

 

Dun punct de vedere cardiologic, când ar trebui să ne gândim la boala Fabry?
Pentru cardiolog, pacientul care necesită screening pentru boală Fabry este pacientul cu hipertrofie inexplicabilă de ventricul stâng (creşterea grosimii pereţilor inimii), cu eventuală asociere de boală renală sau angiokeratoame la nivelul pielii. Debutul afectării cardiace are loc de obicei după 20 ani, dar mai frecvent depistarea se face ȋn a 4-a decadă de vârstă. Un mesaj important este acela că ȋn situaţia acestor boli rare este bine să ne amintim lecţiile de genetică. Unul din semnalele de alarmă referitoare la diagnosticul vine dintr-un pedigree atent construit, care ȋn cazul bolii Fabry se remarcă prin transmiterea X-linkată (tată-fiică, mamă-fiu sau mamă-fiică; niciodată de la tată la fiu). Astfel, pentru noi studierea atentă a antecedentelor familiale ale pacientului este foarte importantă. Diagnosticul bolii Fabry se poate face foarte simplu, printr-un test de tip picătură de sânge, rezultatul incluzând nivelul enzimei alfa-galactozidază şi, dacă acesta este scăzut sau totdeauna la femei, rezultatul genetic.

 

Pacienţii cu boală Fabry trebuie să urmeze un anumit protocol de urmărire cardiologică?
Da, acesta este celălalt aspect important care merită subliniat. Dat fiind faptul că evoluţia bolii cuprinde cel mai adesea şi o afectare cardiacă, pacientul cu boală Fabry trebuie evaluat periodic din punct de vedere cardiovascular: electrocardiogramă, ecocardiografie, eventual Holter ECG sau examinarea cordului prin rezonanţă magnetică cardiacă. Cum spuneam, afectarea cardiacă se manifestă prin creşterea progresivă a grosimii pereţilor ventriculului stâng (ȋn forme precoce 12-13 mm, dar se poate ajunge până la peste 20 mm), cu apariţia de zone de fibroză miocardică (manifestată prin subţiere localizată a peretelui inferolateral bazal, zone hiperecogene sau contrast tardiv la examenul prin RM cardiacă).

 

Care este importanţa unui centru de expertiză pentru bolile rare ?
Caracteristica principală a bolilor rare este… tocmai raritatea lor! Astfel ȋncât există şanse ca un medic sa fie expus la unu-două cazuri ȋn toată cariera lui şi atunci să aibă dificultăţi ȋn a pune diagnosticul, a stabili etapele de management sau terapia optimă. Tocmai de aceea se dezvoltă peste tot ȋn lume centre de expertiză pentru bolile rare. Ele au la bază un centru de referinţă, „terţiar”, către care astfel de pacienţi sunt trimişi, cum este Centrul de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof.dr. C.C.Iliescu”. Acest centru are deja experienţă ȋn stabilirea diagnosticului, ȋn rafinarea acestuia prin colaborare interdisciplinară (ȋn cazul bolii Fabry cu nefrologi, neurologi, oftalmologi etc.), ȋn stabilirea unui plan de urmărire şi tratament.  Mai mult decât atât, ne concentrăm, dincolo de pacientul proband (cazul în sine), şi pe screeningul familial. Este dovedit că pentru fiecare proband, un screening familial atent condus poate diagnostica până la 5 alţi pacienţi cu boală Fabry. Tot ca centru de expertiză, fiind membri ai reţelei europene dedicate bolilor cardiovasculare rare GUARD HEART, ne aflăm permanent în legătură cu centre europene importante specializate în îngrijirea acestui tip de pacienţi.  Astfel, ȋn centrul nostru au fost direct examinaţi cea mai mare parte dintre pacienţii cu boală Fabry din România şi s-a stabilit diagnosticul de boală Fabry la mai mulţi pacienţi noi cu afectare cardiacă. Tot pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu boală Fabry dar şi cu alte cardiomiopatii genetice, am conceput un ghiduri ale bolilor, utile pentru înţelegerea celor mai importante aspecte legate de aceste boli. Acestea pot fi accesate şi pe www.ghidulpacientului.ro. De asemenea, am iniţiat o serie de întâlniri cu pacienţii cu boală Fabry şi familiile lor, pentru a avea un dialog direct şi discuţii interactive despre boală. Consider că aceste întalniri sunt foarte importante pentru pacienţi şi sperăm să continuăm şi în acest an aceste întâlniri cu pacienţii!

 

În ceea ce priveşte cardiomiopatiile în sens larg, ştiu că aveţi un interes deosebit pentru cardiomiopatiile genetice. Care sunt bolile de care vă ocupaţi în mod special? Care este stadiul îngrijirii acestora, şi mă refer aici atât la diagnostic cât şi la tratament, la noi în ţară?
Există mai multe boli genetice ȋn cardiologie decât suntem obişnuiţi să gândim. De la modelul clasic al cardiomiopatiei hipertrofice, la displazia aritmogenă de ventricul drept, de la cardiomiopatia dilatativă sau restrictivă genetică la amiloidozele familiale. În sfera mai largă cardiovasculară, de la boala Marfan la afectările cardiovasculare sindromice (Turner, Noonan, Williams, Leopard sunt doar câteva exemple). Este important să existe un centru de expertiză pentru astfel de patologii, rare, mult subdiagnosticate. Unele dintre ele au anumite particularităţi de evoluţie care necesită urmărire periodică atentă pentru a lua decizii terapeutice optime, la timp (de exemplu dilatarea progresivă a aortei ȋn sindromul Marfan poate fi operată ȋnainte de producerea disecţiei). În toate aceste cazuri este important screeningul familial. Avem deja experienţa unor familii cu patologii complexe, ȋn care tatăl avea de exemplu cardimiopatie hipertrofică, iar fiul o formă restrictivă de cardiomiopatie – ştim că o aceeaşi mutaţie genetică poate conduce la fenotipuri diverse. Screeningul familial poate preveni riscul de moarte subită pe care ȋl au unii dintre aceşti pacienţi dacă nu sunt depistaţi la timp. În centrul nostru discutăm aceste probleme direct cu pacientul ȋntr-o formă de consiliere genetică la care avem şi sprijinul unui genetician, iar pacientul pleacă şi cu o nota informativă către rudele de gradul I vizate de necesitatea screeningului.

Ne aflăm încă ȋn zorii diagnosticului genetic al bolilor cardiovasculare ȋn România – şi mă bucur că am putut contribui la efortul de a ne alinia cu lumea cardiologică internaţională ȋn acest scop. Colaborarea cu centre de genomică din Timişoara şi Târgu Mureş, precum şi cu laboratoare cu experienţă din străinătate facilitează diagnosticul genetic, deşi ȋn acest moment subfinanţarea acestor metode avansate este una dintre piedicile cu care ne confruntăm.

Rămâne o realitate că expertiza unui centru de referinţă pentru boli cardiovasculare rare vine în sprijinul pacienţilor şi familiilor lor.

 

*Textul reprezintă o sursă de informare generală pentru dumneavoastră şi nu substituie un consult medical. Pentru întrebări referitoare la sănătatea dumneavoastră, tratament şi alte aspecte ale îngrijirii medicale, discutaţi cu medicul de familie sau cu un medic specialist.